Margarethas Dockskåp öppnade 1982 och var därmed den första specialbutiken för dockor i Sverige. Efter att i 6 år  arbetat för Charlotte Weibull, vid den tiden den mest kända dockmakaren i Sverige, kändes tiden mogen att öppna en egen butik. Hos Charlotte Weibull skötte jag bl a alla internationella kontakter, var med om att bygga upp ett dockmuseum och arrangerade också en del resor. 

Under en resa i USA upptäckte jag att det fanns renodlade dockbutiker och kände att detta var något för mig. På den tiden fanns det inte alls det utbud som det finns idag och då butiken öppnade kunde jag främst erbjuda gamla dockor, souvenirdockor från olika länder, lite dockskåpstillbehör och begränsat med material för docktillverkning.

I mitten av 80-talet kom det stora dockintresset igång - alla skulle tillverka antingen Waldorfdockor, Glorexdockor eller porslinsdockor. De första konstnärsdockorna kom ut på marknaden liksom de första konstnärsnallarna och därmed ändrades sortimentet. Utbudet av tillbehör ökade och blev kvalitetsmässigt bättre och därmed ökade också antalet samlare och dockmakare.

Margarethas Dockskåp har sedan dess flyttat ett par gånger, sortimentet har under åren ändrats ett flertal gånger, men huvudinriktningen är och förblir dockor, nallar, dockhus och miniatyrer av god kvalitet.

I början av 2013 började vår flytt till Kosta, mitt i det småländska glasriket och avslutade succesivt verksamheten i Malmö. Den 6 juli öppnade butiken i Kosta med en stor och härlig invigningsfest. Butiken ligger mitt i samhället i ett fd sparbankshus. På bottenvåningen finns butik, dock-och nalleverkstad samt kontor. I övervåningen finns en uthyrningslägenhet, en 2:a, inredd med nalletema - nalletavlor, nallekuddar, nalleservis i köket osv

. Ett trevligt boendealternativ för den som tycker om nallar eller vill bo i en lite annorlunda miljö en natt.

Även NALLEMÄSSAN flyttade till Kosta, efter 21 år i Malmö. Nallemässan anordnas nu  i Kosta Folkets Hus, mitt i samhället, nära Dockskåpet.   LÄS MER om Nallemässan under rubriken MÄSSOR.

Efter mer än 40 år i branschen har vi goda kontakter med leverantörer över hela världen och kan därför erbjuda våra kunder ett flertal produkter som vi är mer eller mindre ensamma om samt vissa produkter som tillverkats enbart för oss.

Vi har framför allt under de gångna åren levererat till kunder i Sverige och runt om i Skandinavien, men också specialartiklar till samlare i bl a Japan och USA och flertalet länder i Europa.

Margarethas Dockskåp arrangerar sedan ett 30-tal år tillbaka mässor för samlare, men nu enbart en Miniatyrmässa (sedan 2026).Vi arrangerar också resor och kortare turer för leksaksintresserade kunder (se flik Resor), håller föredrag, tar emot studiebesök och anordnar kurser (se flik Kurser), samt reparerar dockor och nallar (se flik Dock/Nalledoktor).

2016 firade Nallemässan 25 år, men numera är både den och Dockmässan nerlagda i brist på tillräckligt intresse. Vi har nu också firat 10 år i Kosta (2023) och företagets 40 år (2022). 

Tack för Ditt intresse och vi ser verkligen fram emot att höra av Dig, via mail, telefon eller här i butiken. Oppettiderna kan variera något, så vill du vara säker på att vi finns på plats så slå gärna en signal. Under sommarmånaderna försöker vi hålla öppet så mycket som möjligt. Välkommen hit och kanske får vi då nöjet att hjälpa Dig hitta vad du söker.

Bild från butiken i Malmö.

Våra hyllor är fulla av dockor från de mest välkända tillverkarna i Europa, nallar från bla Steiff, företaget som redan 1902 tillverkade världens första teddybjörn, 1000-tals miniatyrer och möbler till dockhus, änglar från Erzgebirge, gammaldags leksaker och annat smått och gott. Butiken i Kosta har ett större rum för nallar och blandade ting, ett mindre rum för dockor och dockkläder mm och så ett kassavalv, det har ju varit en bank, och där har vi givetvis de lite finare och dyrare dockorna och nallarna,ofta i begränsade upplagor. Ett rum är reserverat till dock-och nalleverkstad med allt vad det innebär av reservdelar, armar, ben osv samt peruker, ögon, resår, färger med mera. 

 

Bild från Teddy Hermanns klubbtidning BÄRENPOST hösten/julen 2009

tidning

Med vänlig hälsning                                                                                     Margaretha

Av Regeringen/Tillväxtverket utsedd till ambassadör för kvinnors företagande 2008-2014.

Ordförande i Kosta Folkets Hus.

Vi försöker värna om vår miljö genom att använda lågenergilampor, sopsortering, återanvändning av kartonger mm och sälja varor av bästa möjliga kvalitet, gärna tillverkade i Europa.

 

MARGARETHAS DOCKSKÅP                         Margaretha Elfström Södergren

Stora vägen 66

365 43 KOSTA                                                                                                                                                                                                                                         30  Malm                                                                                                                                                                                       

Tel  040 - 91 68 20

Mobil 0709 28 77 69

E-mail  margaretha@margarethasdockskap.se

Vi har också en blogg: www.margarethasdockskap.blogspot.com

Företaget innehar F-skattesedel