DOCKDOKTOR / NALLEDOKTOR

 

Margarethas Dockskåp har ett dock- & nallesjukhus som fösöker bota diverse åkommor. Vi får in patienter från när och fjärran och det är många olika fall som vi tar oss an, tex:

- celluloiddockor som behöver nya delar, inte hänger ihop ordentligt och behöver ny resår, ögon som slutat fungera eller dockan kanske bara behöver fräschas upp lite

- nallar och andra mjuka djur som behöver nya leder, som förlorat ett öra, som behöver ny stoppning eller nya ögon eller kanske ett nytt brummljud

- en ny peruk eller kanske en söt klänning, nya skor och strumpor eller kanske en sommarhatt - hos oss finns mycket att välja mellan. Vi kan lova att vi troligen har Sveriges största sortiment på tillbehör till dockor.

Men vi måste reservera oss - vi klarar inte allt. Ibland är materialet så skört att det bara inte går att jobba med det, andra gånger har vi inga reservdelar - men vi gör alltid så gott vi kan för att hjälpa dig att få dina kära dockor och nallar "friska" igen.

Så här kan en docka se ut då den kommer till oss:

Vi har letat upp nya armar och nya ben kommer att sys av ett bomullstyg som passar ihop med själva kroppen. Håret ska snyggas till och förlängas med gammal mohair och till sist, innan hon får resa hem igen, ska dockan få skor och stumpor och en passande bomullsklänning. 

trasig docka

Detta lamm kom till oss i trasor, nästan inget var helt och det har ändå sytts om en gång tidigare. Vi lyckades hitta samma tyg och barnet som älskar sitt lamm blev lycklig.

lammdocka

Dockan Ulla kom till oss i delar och skulle sättas ihop och dessutom skulle hon ha en prickig klänning, liknande den hon haft tidigare.

docka

En av anledningarna till att vi kan reparera en hel del dockor är att vi samlat på oss reservdelar under ca 25 års tid, udda armar och ben, kroppar, ögon mm, men ändå kan vissa storlekar saknas och det kan ta åravis att hitta det man söker. Vissa saker finns i nyproduktion, men långt ifrån allt. En bild från verkstaden, som visar en del av allt som vi har:

dockor

Ibland får vi helt andra uppdrag - vi fick tex i uppgift att göra en stenkrossarbetare, för Sandvik i Svedala, i overall med reflexer, skyddshjälm och glasögon. Här syns resultatet:

docka