steiff logo  

 

NALLENS HISTORIA

Och en leksak för hela världen

STEIFF - ett världskänt varumärke

Nallen är en av våra mest älskade kramdjur - det är den leksak som ger trygghet, värme och tröst - en vän att lita på, att ge sina förtroenden till och att älska precis som den är. Det finns många teorier om nallens betydelse och visst har den betydelse, annars skulle den inte vara så populär som den är idag, både bland barn och vuxna.

Nallen från Steiff - den mest kända världen över

Företaget Steiff grundades av Margarete Steiff i slutet av 1800-talet. Margarete föddes 1847 i Giengen an der Brenz - en trakt känd för sin ull- och filttillverkning. Vid 2 års ålder drabbades hon av polio och förlamades i benen och delvis också i högerhanden. Men Margarete Steiff var envis, begåvad och, trots sitt handikapp, mycket kreativ. Efter genomgången skola undervisade hon barn i att spela cittra för att på så sätt tjäna pengar för att kunna köpa en symaskin - den första i byn.

Margarete Steiff fick en ide

Efter att ha sytt barnkläder, damkappor och underkläder till vänner och bekanta så började hon tillverka en liten filtelefant, menad som nåldyna. Den blev otroligt populär bland traktens barn, eftersom det på den tiden inte fanns den typen av mjuka leksaker. Detta var 1880 och Margarete var 37 år. Hon sydde först 8 filtelefanter - 5 år senare tillverkades 596 och efter ytterligare ett år 5055. Intresset för mjuka djur växte och hon skapade andra små mjuka djur - hundar, katter, åsnor - små filtdjur som idag har stort samlarvärde.

Succen fortsatte

Nu involverades hela hennes familj i företaget - hennes bröder och brorsbarn. Hon blev tvungen att antälla ett flertal sömmerskor för att hinna med den stora efterfrågan som följde.

Brorsonen Richard Steiff studerade på en konsthantverksskola i Stuttgart. Han blev fascinerad av brunbjörnarna på stadens zoo och gjorde många skisser av de lekfulla björnarna.

1902 bad han sin faster att tillverka en liten björn med rörliga leder - en motsvarighet till den tidens dockor, som kunde röra både huvud, armar och ben. Margarete gjorde som brorsonen önskade och tog fram en modell. Det var denna modell som blev föregångaren till våra dagars Steiff-björnar. Den hade dock längre nos, längre ramar, puckel och var hårt stoppad med träull, som man jämför med dagens nallar.

1903 var det mässa i Leipzig - en av de största mässorna på den tiden. Dit reste Richard Steiff med en stor kollektion av filtdjur. Med fanns också den lilla bruna björnen, som inte rönte någon uppmärksamhet. Inte förrän sista dagen, då en amerikansk inköpare besökte montern och fick syn på björnen och beställde 3000 st! 

Björnarna kom till Amerika

President vid denna tid var Theodore Roosevelt - även kallad Teddy. Hans dotter skulle gifta sig och någon ansvarig för bröllopet såg björnarna och tänkte genast på presidentens passion för björnjakt. Köpte in dem och använde dem som bordsdekoration.

Det berättas att presidenten under en björnjakt vägrade skjuta en liten björnunge, som man lett fram till honom i en snara. Han satte ner geväret i marken och stod kvar och tittade på björnungen. En teckning av denna händelse publicerades i Washington Post och man började prata om Teddys bears.

Helt klart såg man ett samband mellan Steiffs lilla bruna björn och den som presidenten vägrade skjuta - en vägran som uppskattades av många. Också tecknaren påverkades och ritade alltid en liten björn vid sidan av presidenten. Så bad man presidenten att få kalla de populära små björnarna för teddybjörnar och så gör man än idag.

Detta blev början till en "björn-tid" hos Steiff. 1903 tillverkades 12000 björnar och 1907 hade man tillverkat 974000 st!!! Men Steiff blev inte ensam om att tillverka nallar. Både i Tyskland och andra europeiska länder skedde tillverkning.

Knopf im Ohr

En egen symbol för Steiff-nallarna blev viktig för att verifiera design och kvalitet. Man satte en liten knapp i vänster öra, en liten blyknapp med en elefant på. Året var 1904. Ett år senare började man märka dem med namnet Steiff. Sedan dess har knapparna både ändrat material och utseende ett flertal gånger och numera gäller också att knappen sitter säkert och följer EU´s standard för leksaker.

Samlare har god koll på de olika knapparna och den lilla flaggan, som sitter under knappen. På den kan man utläsa varunummer, tillverkningsland och i vissa fall i vilket antal djuren har tillverkats. Numera tillverkar Steiff flera upplagor för olika länder (ex Tomatnalle för Holland, Mozartnalle för Österrike) och till olika företag som vill marknadsföra sig genom en nalle/samlarbjörn.

Nallen över 100 år

Nallens historia är lång, ja tom mycket lång. I år firar Steiff 125 år och det är självklart nallen som fått stå i centrum. Nallens första storhetstid var under 1910-talet. Sedan dröjde det ända till 1980-talet, då samlandet bland vuxna tog fart.

I USA, London och Paris hålls årligen nalleauktioner, som lockar köpare från hela världen. I Giengen i Tyskland anordnas varje sommar en auktion med enbart Steiffdjur i samband med Steiffs årliga festival: Dit reser samlare från hela världen. Priserna blir höga, ja tom mycket höga. Som exempel kan nämnas att på det anrika auktionshuset Christie`s i London såldes 1993 en blå Steiffnalle från 1908 för

49.500 GBP - en nalle som tidigare refuserats av Harrods pga färgen. Sedan dess har priserna stigit, speciellt  för nallar av tidigt datum i bra skick och i litet antal, ibland bara en enda.

Världen är full av arctofiler - dvs nallesamlare, nalleälskare, nallevänner (fr grek arctos=björn, fili=kärlek) och samlandet består av både gamla/antika nallar och nytillverkade sk konstnärsnallar - nallar tillverkade av konstnärer/nallemakare av idag.

ANNAN NOG SÅ VIKTIG INFORMATION

Alla Steiffs nallar har ju sedan 1904 en knapp i örat och genom knappens material och utformning kan man till viss del utläsa vilken tid nallen kommer ifrån.

Men i örat sitter också en liten lapp/flagga - en tag - och även den säger en hel del. Här kan man se var nallen är tillverkad, tex Made in Germany, materialet nallen är tillverkad av samt nallens nummer, så att man därmed lätt kan hitta den i Steiffs register och i de böcker som finns. Detta gäller naturligtvis också Steiffs andra djur.

GUL TAG betyder att produkten ingår i Steiffs ordinarie sortiment.

VIT TAG betyder att produkten är tillverkad i begränsad upplaga, antingen årsbegränsad eller i ett visst antal.

VIT TAG MED RÖD TEXT betyder då att produkten är tillverkad i begränsad upplaga och att den är nydesignad.

VIT TAG MED SVART TEXT betyder då begränsad men tillverkad efter en gammal förlaga, med andra ord en replica.

*********

STEIFFKLUBBEN startade 1992 och har medlemmar över hela världen. Som mest hade klubben över 50.000 medlemmar. I Sverige håller vi i Steiffklubben och anordnar varje år en klubbträff dit alla medlemmar i Skandinavien blir inbjudna. Som medlem erhåller man bla en medlemsgåva - vanligtvis en björn, 4 klubbtidningar/år mm. Välkommen som medlem. Läs mer under klubbar.

Vi kan ta hem alla djur som finns på Steiffs egen hemsida och det är bara att kontakta oss för pris och leveranstid. Välkommen med din order!

Vi har nu också goda kontakter med butiker i andra länder och kan få hem specialutgåvor för England, USA och Japan. Hittar du något du vill ha sö hör av dig!

Denna björn är helt unik - se själva:

Karl Lagerfeld som björn - likheten finns!

steiff

Denna fantastiska björn är tillverkad av alpacca av hög kvalitet och tillverkad i en begränsad upplaga om 2500 ex, den är 5-ledad och 40 cm hög, har en vit knapp i örat som passar den vita pälsen och naturligtvis en vita flaggan som visar att det är en begränsad upplaga.

Lagerfeld har en svart kavaj i italienskt ylle, vit poplinskjorta med hög krage, jeans med patina från KL collection, svart sidenslips med knapp, läderbälte med KL i kristaller, handgjorda skor och glasögon från Lagerfeld eyewear. Dessutom är kartongen exklusiv - vit, blank och klädd med speglar inuti - KL villl ju gärna se sig själv!!!!

steiff