Produkter   » ÄNGLAR

ÄNGLAR

Träfigurer från Wendt & Kuhn från Grunhainichen i Erzgebirge i Tyskland är välkända över hela världen. Främst är det änglaorkestern, de små söta änglarna med vita vingar med 11 små gröna prickar och olika instrument,  som många samlar på. Det finns en mängd olika instrument med både stående och sittande änglar (5-6 cm höga) och det kommer nya nästan årligen. Vissa pensioneras och försvinner för ett antal år. Till änglarna finns också blåmålade plattor med guldstjärnor som kan användas för att samla orkestern.

Redan 1937 vid en världsutställning i Paris fick dessa små änglabarn en guldmedalj. Sedan dess har det varit ett samlarobjekt hos många familjer och i Sverige är det främst i Malmö-området som de sålts pga en exklusiv butik som tidigt började sälja änglarna. Vi har sålt änglarna sedan 1983. Men det finns mycket mer: tomtar, blomsterbarn, kaniner, speldosor mm.

Änglarna tillverkas i många delar och snidas av trä som torkat i ca 2 år. Dessa sågas i rundstavar och lister för vidare bearbetning med olika verktyg. Kroppar, huvuden, armar, ben, händer och instrument snidas var för sig och limmas samman. Hela ängeln doppas sedan i vit grundfärg innan det själva målningen tar vid. Alla detaljer målas för hand, konstfullt med tunna fina penseldrag och de 11 vingarna placeras på vingarna. Ett fantastiskt hantverk! En fin tradition - underbara att plocka fram på hösten och glädjas åt under jul och nyår. MEN eftersom inget visar att änglarna är just för julen så är det många som har dem framme året runt även om det flesta köper dem inför julen.